Hvorfor «snakker» de egentlig?

Dette er noe vi ser på film fra tid til annen, og på nettet florerer det av morsomme filmklipp av undulater som lirer av seg strofer de har lært seg. Hva er så grunnen til undulater, så vel som enkelte andre fugler, etterligner menneskestemmen? Forskere hevdet at hermingen er tilknyttet fuglenes sangevne. Det å imitere lyder hjelper undulaten med å utvide sangrepertoaret sitt, og lydene de lærer er de som ligner på lyder de kan fra før av.

Med andre ord lærer de lyder de fysisk klarere å fremføre, ikke lyder de allerede mestrer. Forskerne vet likevel ikke hvorfor undulater er såpass mye flinkere til det enn de fleste andre fuglearter. For øvrig er fuglesang og fuglelyder signaler som brukes til både det ene og det andre. Her snakker vi parring, varsle om farer og jage vekk rivaler. Kanskje det er det som grunnen til at det hannen som er flinkest til å «snakke»?

Forstår ikke hva de selv sier

Det er synd å si det, men fugler har ikke peiling på hva menneskeordene de etterligner med så forbausende god nøyaktighet faktisk betyr. I virkeligheten går det ikke an å trene opp undulaten sin til å snakke for seg – slik som den stumme sjørøveren i Pirates of the Caribbean-filmene gjorde – men vi kan fortsatt lære dem ord og more oss over å høre dem uttale ordene rett.

Av andre fuglearter som kan lære seg å imitere lyder som menneskestemmen, finner vi kråker. I likhet med papegøyer regnes kråker for å være smarte fugler, og kanskje betyr dette at det er en sammenheng mellom intelligens og det å etterligne lyder? Enkelte andre fuglearter er også flinke til å imitere lyder, selv om de kanskje ikke mestrer menneskestemmen. Noen blåstruper klarer å etterligne togfløyter og sauebjeller, noe som er ganske forbløffende!